Een goed gesprek over prettig ouder worden

Happy senior woman and caregiver walking outdoors

Denk jij wel eens na over hoe jij graag prettig ouder wilt worden? Waar je graag wilt wonen als het thuis niet meer goed lukt? Wat je wel of niet geregeld hebt als je plotseling ernstig ziek wordt? Wie er beslissingen voor jou neemt als je het zelf niet meer kan? 

Praten en nadenken over prettig ouder worden is belangrijk. Want je wilt toch graag zelf beslissingen nemen over zorg, wonen en wie dingen voor je mag bepalen. Maar ook als je zelf liever geen beslissingen wilt maken, is het goed om hierover na te denken. Een lastig onderwerp om zomaar over te praten, maar wel zo belangrijk! Door er over te praten heb je zelf invloed op prettig ouder worden.

Wanneer voer jij een goed gesprek?

Een goed gesprek over prettig ouder worden, kan je voeren met je naasten, familie en kinderen. Aan welke keuzes kan je denken en wanneer maak je die? Wat is écht belangrijk? Je kunt hier samen over in gesprek gaan door hulpmiddelen te gebruiken, of door meer informatie tot je te nemen. Thuisarts.nl kan een van deze handige hulpmiddelen zijn.  

Het kan fijn zijn voor mensen in jouw omgeving om op de hoogte te zijn van jouw gemaakte keuzes. Jouw huisarts kan je helpen met het vastleggen van deze keuzes. Doordat je huisarts dan op de hoogte is, kan er goed samengewerkt worden met jou en andere zorgprofessionals als dat nodig is. 

Een goed gesprek kan je altijd voeren!

Ook als je nog fit en gezond bent, en je niet zo bezig bent met de toekomst, is het goed om na te denken over hoe je prettig ouder wilt worden. Je kan ineens ziek worden of er kan plotseling een ingrijpende gebeurtenis plaatsvinden. Als je op tijd het gesprek voert, is er nog genoeg rust en energie om na te denken over jouw wensen en behoeftes. Daarnaast is het goed om te weten dat je altijd op je gemaakte keuzes terug kunt komen. Door niet te praten over jouw wensen, krijg je misschien niet de zorg die bij jou past. 

Soms wil je liever niet je naasten of familie lastigvallen met keuzes en vragen die voor jou belangrijk zijn. Het kan zijn dat je niet weet hoe je een gesprek kunt beginnen of je weet niet hoe de reacties kunnen zijn. Toch is het belangrijk om met de mensen die dicht bij jou staan, te praten over hoe jij graag prettig oud wordt.  

Wanneer je zeker weet dat je niet met anderen in jouw omgeving wilt praten over jouw keuzes, zijn er vele hulpmiddelen die je kunt gebruiken om zelf keuzes te maken.  

Hulpmiddelen voor een goed gesprek 

Nadenken over keuzes die je moet maken om prettig ouder te worden, hoef je niet helemaal alleen te doen. Er zijn vele hulpmiddelen die jou kunnen helpen om inzicht te krijgen in wat belangrijk is. Hierover kan je in gesprek gaan met je naasten of familie, maar je kunt ook thuis zelf al aan de slag gaan.  

Hulpmiddelen

Hoe en waar leg ik mijn wensen en behoeftes vast?

Online Keuzehulp

Wensenboekje

Welke zorg past bij mij?

Behandelpaspoort

Ik wil graag zelf beslissingen nemen over hoe ik prettig ouder word

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Stuur een email naar eengoedgesprek@burgerkrachtlimburg.nl

Informatie voor zorgprofessionals