Project

CARE-FREE

Kindermishandeling, een belangrijk onderwerp maar wel vaak moeilijk bespreekbaar. Waar kun je als jongere terecht als dit je overkomt? Hoe signaleer je dit als hulpverlener en burger? Jaarlijks krijgen meer dan 119.000 jongeren in Nederland te maken met kindermishandeling. Kun of wil jij hier iets aan doen?

Naomy Rojnik zet zich in voor jongeren en hulpverleners die te maken krijgen met kindermishandeling. Zij ontwikkelde het programma CARE-FREE. Als ervaringsdeskundige weet zij als geen ander hoe kinderen zich voelen. Zij vindt het belangrijk dat jongeren weten wat kindermishandeling is met als kernwaarden: veiligheid, samen, versterken, passie, liefdevol, luisteren, gezien worden

Het programma CARE-FREE:

  • Biedt gastlessen en bijeenkomsten aan om met jongeren, hulpverleners en burgers in gesprek te gaan over kindermishandeling.
  • Bestaat uit de CARE-FREE app. Deze app biedt jongeren op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om informatie op te zoeken. Waar kunnen zij terecht? Het geeft handvatten om hulp te vragen en het onderwerp bespreekbaar te maken met mensen die de jongeren vertrouwen.
  • Creëert en stimuleert de bewustwording bij professionals, opvoeders en anderen die werken met jongeren.
  • Biedt kennis en vaardigheden om kindermishandeling bespreekbaar te maken.
  • Biedt handvatten om op een juiste manier te handelen en het gesprek aan te gaan met jongeren.
  • Hoe ziet een gastles eruit? Naomy vertelt er meer over in een aflevering van het Jeugdjournaal.

Interesse in een bijeenkomst, een training of een gastlessen?

Ik wil meer informatie

“Ieder kind heeft het recht op een veilige en zorgeloze jeugd. Toch krijgen jaarlijks meer dan 119.000 jongeren te maken met kindermishandeling. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Sinds 2013 zetten wij ons met CARE-FREE in voor iedereen die te maken krijgt met kindermishandeling door kennis en ervaringsdeskundigheid in te zetten voor bewustwording, preventie en vroegtijdige signalering van kindermishandeling. Ieder kind verdient het om op een veilige manier kindermishandeling bespreekbaar te maken.”

-Naomy Rojnik-

CARE-FREE is een samenwerking met diverse zorgorganisaties, onderwijsorganisaties, gemeenten en de Provincie Limburg. Daarnaast verzorgt CARE-FREE gastlessen en trainingen, afgestemd op de behoeften van de aanvrager.

Download de CARE-FREE App

Je vindt de gratis CARE-FREE App in de App Store en in de Google Play Store.

Bekijk hier hoe CARE-FREE is ontstaan
Naomy Rojnik, ervaringsdeskundige, pedagoog & initiatiefneemster van CARE-FREE: “Ik was vaak bang en verdrietig. Ik wachtte tot er tegen me geschreeuwd werd, er met iets gegooid werd. Ik wist niet of ik wel of geen eten kreeg en of ik moest vluchten… Toen ik erachter kwam dat dit niet normaal was dacht ik dat ik de enige was. Maar er zijn veel meer mensen die dit hebben meegemaakt of nu als kind doormaken. Ik wil het taboe doorbreken, kindermishandeling de herkenning en erkenning geven die het nodig heeft en het gesprek mogelijk maken om samen tot een oplossing te komen”.
Meer weten? Kijk dan ook eens op de website van CARE-FREE.
Silvano Rojnik Adviseur
Wilma Pelz Sociaal cultureel medewerker
Naomy Rojnik Consulent