Wat is Positieve Gezondheid?

De definitie ‘Positieve Gezondheid’ komt de laatste jaren steeds meer op stand. In de onderstaande video legt de grondlegger van Positieve gezondheid, Machteld Huber, de definitie uit en waarom het nou zo belangrijk is.

Het houdt dus in dat Positieve Gezondheid een benadering is binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf. Op deze manier willen we mensen een betekenisvoller leven geven.

Positieve Gezondheid wordt steeds belangrijker

Het belang van Positieve Gezondheid in onze maatschappij is heel groot. Wij als Nederlanders zijn een heel druk volk en zijn altijd bezig om aan onze verwachtingen te voldoen. Dit geldt voor zowel jong en oud. Hierdoor is het in ons land extra belangrijk dat er genoeg aandacht aan de mentale gezondheid wordt besteed.

In de volgende video legt Machteld Huber uit wat er in de afgelopen jaren veranderd is aan het begrip ‘gezondheid’en hoe het leven er uit kan zien als Positieve Gezondheid zo goed mogelijk is ingeworteld in een gebied.

Positieve Gezondheid in het dagelijks leven

Het belang van Positieve Gezondheid is dus heel groot. Het kan zorgen voor meer gezondheid en welzijn: Positieve Gezondheid maakt het mogelijk om mensen aan te spreken op hun veerkracht, in plaats van op hun ziekte. Niet de gezondheid is het doel, maar een betekenisvol leven. Het gedachtegoed laat je beter aansluiten op persoonlijke behoeften. Het geeft je veel in handen om de regie bij mensen zelf te laten en ze te helpen hun eigen beslissingen te nemen. Ook zorgt Positieve Gezondheid voor een betere samenwerking en afstemming. Omdat Positieve Gezondheid gaat over wat iedereen herkent, lukt het beter om met elkaar aan dezelfde ambitie te werken. Of je nu van de gemeente bent, de huisartsenpraktijk of het buurthuis: het verleidt je om los van je eigen domein te denken over wat nodig is. Het helpt je aan een gemeenschappelijke taal waardoor samenwerken makkelijker wordt om de toegankelijkheid van voorzieningen te vergroten.

Kortom Positieve Gezondheid is heel belangrijk in het dagelijks leven.