Dag 3 van de berichtenreeks ‘In aanloop naar…’

ATD Vierde Wereld Zuid Limburg, Kerkrade en Caritas045, Heerlen

Woensdag, 14 oktober 2020: In Kerkrade en Heerlen slaan ATD Vierde Wereld Zuid Limburg en Caritas045 de handen in elkaar.

Caritas045

Caritas 045 is in 2019 gestart om mensen te helpen, die in financiële moeilijkheden zitten en/of eenzaam zijn. Sinds 22 oktober 2019 wordt elke dinsdag een maaltijd geserveerd in het Juphuis in Heerlen. Met als belangrijkste doel, samen eten en een praatje maken.

Maaltijd afhalen
De vrijwilligers van Caritas045 laten zich niet uit het veld slaan door de coronacrisis. Zij zijn gestart met twee afhaalpunten, waar minima op dinsdag en donderdag een maaltijd kunnen afhalen (soep, brood en fruit). Door Heerlen Against Corona is zelfs een bezorgservice in het leven geroepen voor mensen, die door de huidige situatie, de maaltijd niet zelf kunnen afhalen. Fantastisch werk van een hoop betrokken Heerlenaren!

Behoor je tot de minima en heb je moeite om zelf elke dag een maaltijd op tafel te zetten, dan kun je 1 of 2 keer per week een maaltijd afhalen bij Caritas045.
Méér weten? Kijk op www.caritas045.nl

 

ATD Vierde Wereld Zuid Limburg

Op donderdag, 15 oktober 2020 zullen de vrijwilligers van ATD Vierde Wereld Zuid Limburg tijdens het uitdelen van de Caritas maaltijden de Internationale boodschap van 17 oktober verspreiden.  Als dat mogelijk is, dan brengen zij ook verschillende liederen ten gehore in de kerk van Chèvremont, Nassaustraat 37 in Kerkrade (van 17.00 tot 19.00 uur).
Meer weten? Kijk op https://www.facebook.com/caritas045/

De groep van ATD Vierde Wereld in Heerlen / Zuid-Limburg is voor Burgerkracht De Pijler de aanleiding geweest om elk jaar rond 17 oktober extra aandacht te schenken aan de uitroeiing van armoede. En, om door heel Limburg de aanjager te zijn voor initiatieven, om dit lokaal ook te doen.

ATD Vierde Wereld is een internationale mensenrechtenorganisatie, die strijdt voor een waardig bestaan voor iedereen. Zij vindt dat armoede een schending is van mensenrechten. Daarom willen de organisatie, samen met de allerarmsten, al deze rechten voor iedereen garanderen en realiseren. Zij wil naast de kwetsbare mensen staan, en wel op basis van respect, gelijkwaardigheid en wederkerigheid. ATD Vierde Wereld werkt al meer dan 40 jaar in Nederland aan de bewustwording dat armoede niet ‘fataal’ is en doet voorstellen om de samenleving rechtvaardig en democratisch te maken.

De huiskamer
De vrijwilligers van ATD Vierde Wereld Zuid Limburg komen elke woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur bij elkaar in de ‘huiskamer’ van de St. Andreasparochie, Palestinastraat 326, in Heerlen (Heerlerbaan). De huiskamer is een plek van ontmoeting, creatief bezig zijn. Het is ook een plek van waaruit actie wordt ondernemen, zoals:

– het organiseren van de ‘Werelddag van verzet tegen extreme armoede en uitsluiting’, op 17 oktober. Dit jaar met Caritas045 en (op zaterdag) met de Joseph Wresinski Cultuurstichting;
– deel te nemen aan vergaderingen van het Platform Armoede Heerlen;
– deel te nemen aan vergaderingen en alliantiedagen, die worden georganiseerd door Burgerkracht De Pijler;
– met een infostand tijdens markten aandacht te vragen voor het werk van ATD Vierde Wereld.

Theatervoorstelling ‘Zie de Mens’
Heb je op zaterdag, 17 oktober 2020 een plekje vrij heeft in je agenda? Kom dan naar Heerlen om samen met ATD Vierde Wereld de theatervoorstelling ‘Zie de Mens’ van de Joseph Wresinski Cultuurstichting te ervaren.

De theatervoorstelling gaat over ervaringen van een mens in armoede. Vragen die daarbij opkomen: is zelfredzaamheid wel voor iedereen mogelijk?  En, is het niet beter is voor mensen in armoede én voor onze samenleving, dat we dienen te streven naar samenredzaamheid?

De theatervoorstelling vindt plaats in C-Mill, Jan Campertstraat 7 in Heerlen.
De aanvang is om 20:00 uur( inloop vanaf 19:15 uur). De toegang gratis, maar iedereen is vrij om na afloop een gift te doen.
Vanwege corona is vooraf aanmelden nodig: zidemans2020@gmail.com
Kijk voor meer informatie op https://www.wresinskicultuur.nl/zie-de-mens/