Wie wordt de ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2018?’

Beek, Sittard-Geleen, Stein, Venray en Weert zijn genomineerd voor de eretitel ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2018’.

Deze titel wordt elk jaar door het Platform Mantelzorg Limburg (PML) toegekend aan de Limburgse gemeente, die er – naar oordeel van het PML – het beste in slaagt om aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers in te bedden in het mantelzorgbeleid.

Op 11 oktober wordt, tijdens een bijeenkomst in Brunssum (de meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2017) bekend gemaakt welke gemeente in 2018 die eretitel mag voeren. Dan ook wordt het juryrapport worden gepresenteerd en komen een aantal gemeenten aan het woord, die afgelopen jaren de eretitel ontvingen: Nederweert (2012), Roermond (2015) en Horst aan de Maas (2016).

 

Platform Mantelzorg Limburg

Het PML heeft de eretitel ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg’ ingesteld in het kader van de jaarlijkse viering van de Dag van de Mantelzorg. Een dag, waarop mantelzorgers op allerlei manieren in het zonnetje worden gezet. Het PML hoopt dat dit initiatief gemeenten stimuleert om goed mantelzorgbeleid te ontwikkelen en uit te voeren.

Dit jaar gaven 15 gemeenten gehoor aan de uitnodiging van het PML om de QuickScan in te vullen, die de basis vormt van het beoordelingstraject, dat uiteindelijk heeft geleid tot de voordracht van de genomineerde gemeenten.

 

Mantelzorgboom

Aan de eretitel ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg’ is het planten van een ‘Mantelzorgboom’ verbonden. De Mantelzorgboom is een lindeboom. Deze staat bekend als een zachte, lieve en moederlijke boom. Een boom met een lichtgroen, hartvormig blad. Het is een wijze boom. Hij kan meer dan 1.000 jaar oud worden en in z’n ziel slaat hij alles op wat om hem heen gebeurt. Van de lindeboom wordt gezegd dat hij advies, rust en troost kan geven aan mensen die daar open voor staan. Om deze redenen is de lindeboom hét symbool voor goed mantelzorgbeleid.

De Mantelzorgboom wordt op of rond de Dag van de Mantelzorg officieel aangeboden en geplant in de ‘Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg’ in 2018.

 

Informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met:
– Stefanie Hehalatu: stefaniehehalatu@burgerkrachtlimburg.nl of (046) 420 80 23;
– Marja Veenstra: marjaveenstra@burgerkrachtlimburg.nl of (046) 420 80 32.