Uitnodiging voorpremière documentaire ‘De Schuldmachine’

Uitnodiging voorpremière documentaire ‘De Schuldmachine’

Op donderdag, 12 september 2019 organiseren De Pijler van Burgerkracht Limburg en Kredietbank Limburg in het Forum Theater aan de Engelenkampstraat 68 in Sittard de voorpremière van de documentaire ‘De Schuldmachine’. Wilt u erbij zijn? Meld u dan aan.

De voorpremière omvat tevens een inspirerend en interactief programma, tijdens welk u met hoofdrolspelers, de documentairemaker en andere aanwezigen aan de slag gaat om de wereld van de schuldhulpverlening te verbeteren.

Problematische schuld

De documentaire laat zien hoe problematische schuld jongeren gevangen houdt. Een aangrijpende spiegel voor iedereen; van burger tot bestuurder, van praktijk tot beleid. Aan de hand van de schulddossiers van drie jong volwassenen uit Amsterdam Zuidoost wordt duidelijk wat het belang is van een persoonlijke aanpak en het verhaal achter de schulden, om jongeren te helpen om de regie over hun toekomst terug te nemen.

Onze gids in De Schuldmachine is Willem Los, zijn leven lang al manager debiteurenbeheer en sinds enkele jaren vrijwilliger bij ‘ONSbank’. Dat is een kunstenaarsinitiatief, dat met een persoonlijk en artistiek leertraject en schuldrust jongeren een nieuw perspectief biedt op zichzelf en hun leefwereld, om zelf oplossingsgericht aan hun toekomst te kunnen werken. Met Willem ontdekken we hoe door de verregaande digitalisering in Nederland mensen anonieme burgerservice-nummers zijn geworden. Hoe gemakkelijk je gevangen raakt in een ondoorgrondelijk systeem, waarmee de schuldenindustrie krankzinnig veel geld verdient maar mensen steeds verder in de problemen komen. Hoe komen we daaruit?

De documentaire is gemaakt om alle stakeholders aan te spreken, om het verhaal achter schuld, een integrale blik en het maatschappelijk resultaat van het systeem dichter bij het beleid en de uitvoering te brengen.

Aanmelden

De voorpremière is met name bedoeld voor mensen, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de schuldenproblematiek. Het ochtendprogramma (van 9.00 tot 13.00 uur) is vooral gericht op schuldhulpverleners, beleidsmakers en bestuurders. Het middagprogramma (van 13.30 tot 17.30 uur) is vooral interessant voor ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en betrokken burgers.

Aanmelden is nodig. Stuur een e-mail naar depijler@burgerkrachtlimburg.nl en vermeld daarin uw naam én of u ’s morgens of ’s middags wilt komen. De deelname is gratis.

Goed om te weten

Op woensdag, 18 september 2019 is de documentaire om 21.15 uur op tv te zien, bij BNNVARA op NPO3.

deel dit artikel