Trainers aan het woord: Natascha Smits

Dit is het derde deel van de serie over de trainers van de workshop Positieve Gezondheid en IK Positief Gezond.

Op een zaterdagochtend sloeg ik de krant open en zag de vacature voor workshoptrainer Positieve Gezondheid. Mijn hart maakte een sprongetje. Dit voelde heel goed. Geen idee waarom want Positieve Gezondheid zei me toen nog niet veel.

Ik heb mijn hart gevolgd en ben als workshoptrainer aan de slag gegaan na een paar mooie trainingsbijeenkomsten bij Burgerkracht Limburg. De ontmoeting met allemaal nieuwe mensen daar was mooi. De passie van de medewerkers van Burgerkracht en de verscheidenheid aan vrijwilligers heeft me veel nieuwe contacten en verbindingen opgeleverd. Enthousiasme, moed, spanning, kwetsbaarheid, kracht, emoties, gesprekken met allemaal bijzondere mensen met hun eigen verhaal en veerkracht. Prachtig!

Ik ben Natascha Smits, 48 jaar en bewandel graag allerlei paden. Zowel als wandelcoach bij mijn eigen bedrijf Jezellufzijn, als moeder, partner, vrijwilliger en als mens, daag ik mezelf graag uit zonder te weten waar het pad naartoe zal leiden. Ik hou van vrijheid, van eenvoud, ben nieuwsgierig, en ontwikkel mezelf graag. Iedereen is anders en anders is mooi is mijn levensmissie. Vandaar mijn bijdrage aan een wereld met meer verdraagzaamheid. Een wereld waarin echt naar elkaar geluisterd wordt en niet geoordeeld wordt. Waarin iedereen mag zijn zoals hij of zij in de kern is, een prachtig mens!Ik heb eerder gewerkt als leerkracht en ben leidinggevende geweest bij de kinderopvang. In beide functies heb ik geleerd dat de kracht in de mens zelf zit. Je kunt een ander niet veranderen. Gras groeit ook niet harder als je eraan trekt. De regie zit in de mens zelf. Ieder weet zelf welke stappen nodig zijn om te groeien. En dat is bij iedereen anders.

Positieve gezondheid gaat ook over eigen regie, stappen bedenken en zetten en zelfverantwoordelijkheid. Over veerkracht want het leven bestaat niet alleen uit positieve ervaringen. Het gaat over de kracht om weer op te staan als het leven minder mooi is. Dat is het leven. Het pad dat een mens bewandelt is voor iedereen anders. Dan loopt het omhoog, dan omlaag, via omwegen, hobbels en kuilen en soms door diepe afgronden. Daarmee omgaan is wat mij betreft positieve gezondheid en dat doet ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Ik heb al veel verschillende workshops (bijvoorbeeld bij KBO, Zij-Actief, gemeente, vrijwilligers in de zorg, brugklassers, en zelfs in België) mogen begeleiden. Allemaal zijn ze anders en anders is mooi. Daar geniet ik van. Ik hou van alle verhalen van mensen, de reacties, inzichten, bewustwordingen en de verbindingen.
Zo hoop ik nog heel veel, verschillende workshops met veel verschillende trainers te mogen verzorgen. Want ook de samenwerking met andere trainers en de mensen bij Burgerkracht Limburg maakt deze job voor mij heel inspirerend. Ik ben dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

Dankjewel allemaal!