Trainers aan het woord: Marlie Loonen

Dit is het vierde deel van de serie over de trainers van de workshop Positieve Gezondheid en IK Positief Gezond.

Wat was jouw motivatie om je indertijd aan te melden als workshoptrainer?

Ruim dertig jaar heb ik als moeder van drie kinderen fulltime gewerkt als manager marketing & communicatie bij verschillende grote landelijke organisaties. Dit heb ik altijd met veel energie en enthousiasme gedaan tot mijn lichaam het twee jaar geleden opeens liet afweten. Blijkbaar heb ik toch min of meer onbewust roofbouw gepleegd op mijn lijf. Door een heftige burn out en zware hoofdpijnaanvallen moet ik mijn leven behoorlijk aanpassen. In de afgelopen periode heb ik mede door een revalidatie bij Adelante als het ware een 3D-blik op de zorg gekregen, als mens, als patiënt en als marketeer. Deze periode was zwaar, vooral omdat steeds duidelijker wordt dat ik nooit meer word zoals ik was. Zestig of zeventig uur per week werken, kriskras door heel Nederland, gecombineerd met talloze andere activiteiten en de zorg voor een gezin met drie kinderen, zit er voor mij niet meer in. Maar wat ik doorgemaakt heb en vooral de mensen die ik op deze ‘reis’ ontmoet heb, hebben me ook veel rijker gemaakt. Ik weet nu wat mijn leven echt zinvol maakt, wat het betekent je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen, én hoe belangrijk veerkracht is en eigen regie, ook als je lichaam niet meewerkt.

Ik wil mijn ervaring en verhaal graag delen met anderen. Op deze manier kan ik iets bijdragen aan het bewustwordingsproces van anderen én zelf groeien en alert blijven. Sinds begin dit jaar geef ik met veel voldoening workshops Positieve Gezondheid voor Burgerkracht Limburg. Ik geloof oprecht in het gedachtegoed en ben ervan overtuigd dat het voor iedereen  belangrijk is alle dimensies van positieve gezondheid  aandacht te geven. Liefst natuurlijk nog voordat je ziek wordt. Zodat je, mocht dat ooit nodig zijn, het gesprek kunt voeren over wat belangrijk is voor jou als mens en niet alleen over de ziekte. Daardoor kan iedereen vanuit zijn of haar rol een steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van mensgerichte zorg.

Hoe beleef je het geven van de workshops, wat levert het je op?

Het geven van de workshops zie ik altijd weer als een cadeautje. Dat mensen bereid zijn hun verhalen te vertellen en hun vreugde maar ook hun verdriet te delen, raakt me iedere keer opnieuw. Iedere groep is anders en dat maakt het afwisselend en mooi en natuurlijk ook best altijd weer even spannend.

Volgende maand vind je weer een nieuw verhaal van één van onze trainers.

Ook interesse in een workshop of weten welke mogelijkheden er zijn?
Stuur dan een mail naar positiefgezond@burgerkrachtlimburg.nl