Samen terugblikken op tv-reeks ‘De Veerkracht van de Mijnstreek’

De impact van de tv-reeks Positieve Gezondheid 

Een aantal indrukwekkende en persoonlijke verhalen, die juist door hun kwetsbaarheid veel kracht en hoop bieden, werd onlangs door Burgerkracht gedeeld in de driedelige tv-reeks “De veerkracht van de Mijnstreek” met de streekomroep Bie Os. Met de reeks wil Burgerkracht graag het gedachtegoed  Positieve Gezondheid een gezicht geven. Vooral om alle Limburgers aan te moedigen om vanuit eigen veerkracht om te gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven en zoveel mogelijk eigen regie te voeren, want dat is wat je leert van (de workshop) Positieve Gezondheid. Aan tafel schoven diverse mensen die de impact van Positieve Gezondheid op hun eigen leven en hun omgeving deelde met de kijkers. 

De uitzendingen, van elk een half uur, zijn nog steeds te zien via ons Burgerkracht YouTube kanaal. Overigens kun je je elk moment aanmelden voor de gratis workshop Positieve Gezondheid bij Burgerkracht.

Onlangs kwam het gezelschap dat meewerkte aan de serie samen om in een sfeervolle setting na te praten over hun ervaringen voor, tijdens en na de opnames. Eén van de kartrekkers van deze serie Karenanna Knopper (voor de oplettende kijker, zij is één van de interviewsters in de serie) schreef het volgende verslag over het samenzijn:

Samen terugblikken op de tv-serie

Positieve Gezondheid: de Veerkracht van de Mijnstreek.

Donderdag 29 juli hebben we met een groot aantal deelnemers van de televisieserie Positieve Gezondheid: de veerkracht van de Mijnstreek, genoten van een fantastisch samenzijn. Met elkaar hebben in het gezellige eetcafé Rilette in Maastricht, teruggeblikt en ervaringen uitgewisseld. De gezonde en heerlijke hapjes werden met zwier op tafel gezet en ondanks dat de gasten elkaar alleen op de televisie en YouTube gezien hebben,  ontstond er direct een ontspannen sfeer vol levendige gesprekken. 

De deelnemers van het tv-programma vertelden dat het best even gek vonden, of dat het even wennen was om zich zelf op tv te zien, maar dat ze zich zeker wel terug herkende in het hele plaatje. De korte spanningsboog tijdens de opname maakte het voor de meesten extra spannend en sommige dingen hadden ze nog beter hebben willen duiden. Maar dat gebeurt zonder camera’s natuurlijk ook, was de conclusie. Over het  algemeen was iedereen tevreden met zijn bijdrage en ook werden er mooie complimenten over en weer uitgedeeld. 

Reacties vanuit familie en vrienden

De reacties van familie, vrienden en kennissen waren heel verschillend. De een heeft veel reacties gekregen de ander minder. “Je gaat natuurlijk niet bij de buren aanbellen om te vragen of ze het hebben gezien!“ Een andere deelneemster geeft aan dat heel veel collega’s de uitzending hebben gezien en positieve reacties hebben gegeven. En dat het filmpje wellicht ook gebruikt wordt als opwarmertje voor collega’s die de training Positieve Gezondheid gaan doen. Zodat ook zij geïnspireerd worden om deze manier van kijken en denken toe te passen in het dagelijks werk.

Een bijzonder avontuur

Het maken van deze driedelige televisieserie was een grote avontuur voor onze organisatie maar zeker ook voor de deelnemende gasten. De voorbereidende gesprekken, het ‘bouwen’ van een lege kale kamer tot studio, de zenuwen en gezelligheid, de absolute stilte in de ‘wachtkamer’ omdat een gesprek de opnames zou kunnen verstoren, jezelf terug zien, elkaar terug zien en reacties in ontvangst nemen. Hoe fijn was het om alle verschillende facetten van dit project nog even allemaal met elkaar op deze zonnige middag te delen. De drie afleveringen zijn achter elkaar op één middag opgenomen. Van te voren hebben we mensen op straat geïnterviewd en filmpjes op locatie gemaakt die per aflevering gebruikt zijn als zogenoemde instarts, allemaal in het teken van positieve gezondheid.

Hoe vertel je in 7 minuten over een ingrijpende gebeurtenis of langdurige problematiek die jouw leven 180 graden heeft veranderd.

De live gesprekken zouden we in de studio opnemen.  Het betekende dat iedereen, coronaproof, eerst in de ‘wachtkamer’ plaats nam, om vervolgens om beurten, de studio in te lopen en aan tafel te praten over veerkracht en de betekenis daarvan in ieders persoonlijke leven. Gedurende drie uur deelden tien mensen heel persoonlijke gebeurtenissen met ons. Het was ontroerend, inspirerend maar ook heel spannend om onder hete lampen en inzoomende camera’s met elkaar het gesprek te voeren. Hoe vertel je in 7 minuten over een ingrijpende gebeurtenis of langdurige problematiek die jouw leven 180 graden heeft veranderd. En waar haal je de veerkracht vandaan om niet bij de pakken neer te zitten maar te focussen op wat er nog wel mogelijk is en daar voor te knokken? 

De gasten van “De veerkracht van de Mijnstreek” hebben door hun levensverhalen te delen positieve gezondheid een gezicht geven. Hun verhalen zijn via de televisie en laptop de huiskamers van de Mijnstreek binnengekomen! Met als doel zoveel mogelijk Limburgers te bereiken en hen aan de hand van deze levensverhalen te inspireren om te ontdekken waar veerkracht voor staat, en hoe je die veerkracht en eigen regie in jezelf kunt ontdekken en ontwikkelen.

We hopen dat steeds meer Limburgers zich na het zien van de tv-serie zich zullen aanmelden voor de gratis workshop Positieve Gezondheid. 


Deze terugblik is opgetekend door onze adviseur Karenanna Knopper