SAMEN pakken we Armoede aan: van Zelfredzaamheid naar Samenredzaamheid

Dit is het Limburgse thema voor de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, op 17 oktober 2020. Wat de Corona-crisis pijnlijk zichtbaar heeft gemaakt zijn de verhalen die verscholen gaan achter de mensen in armoede.

Doordat burgerinitiatieven mensen niet meer konden ontvangen voor een maaltijd, een gesprek, een voedselpakket of een activiteit gingen vrijwilligers naar deze mensen toe. Met een maaltijd, of een voedselpakket, of werd er gebeld in telefooncirkels. Door al deze contacten is de mens achter de bezoeker nog zichtbaarder geworden, is het zichtbaar geworden hoe schrijnend het verhaal achter armoede en kwetsbaarheid kan zijn.

Samenredzaamheid
Er wordt veel gesproken over de noodzaak van zelfredzaamheid van mensen in armoede. Wij zien dat niet zelfredzaamheid de oplossing is, maar samenredzaamheid. Samen pakken we armoede aan en dat gebeurt al door tientallen burgerinitiatieven in heel de provincie Limburg.

Initiatieven
Op 17 oktober, en de dagen er naar toe, willen we al deze initiatieven zichtbaar maken. Dagelijks zetten we de schijnwerper op een paar initiatieven in Limburg, die de strijd tegen armoede en de gevolgen daarvan aangaan. Sommigen zetten juist deze week extra activiteiten op touw.

Op minstens tien plekken in Limburg vinden er tussen 12 en 17 oktober activiteiten plaats.  Zomaar een greep uit de aanmeldingen: op verschillende plekken (o.a. Maastricht en Horst a/d Maas) worden (extra) pakketten uitgedeeld, in Brunssum is er een informatiemarkt, kinderactiviteiten en er staat een ‘soepbus’ klaar. In Belfeld is een permanent telefonisch spreekuur voor hulp bij uitkeringen, werk en inkomen. En in Heerlen is er op zaterdag een gratis theatervoorstelling.

Welke er nog meer zijn?
Kijk vanaf maandag, 12 oktober a.s. dagelijks op de  Facebookpagina van Burgerkracht Limburg en De Pijler en op de website van Burgerkracht Limburg.

Informatie
Voor meer informatie of om zelf mee te doen met ‘Samen pakken we armoede aan, 2020?’,  mail naar depijler@burgerkrachtlimburg.nl