Robbe Koekeberg – Jongerenchallenge 2022 en het Project Heitje4Karweitje
Robbe Koekeberg is 22 jaar en geboren en getogen in Maastricht. Hij studeerde Toegepaste Psychologie in Eindhoven. Tenminste, dat was de bedoeling. Door corona gebeurden de colleges digitaal en studeerde hij toch vooral weer vanuit Maastricht. Daar vond hij ook zijn stageplaats bij @ease. Na deze zomer hoopt hij af te studeren. Doorstuderen of werken, daar moet hij nog even over nadenken voordat hij zijn keuze maakt. Het kan nu nog alle kanten opgaan. Beiden vindt hij leuk. Voorlopig is hij vooral zoveel mogelijk aan het werk bij ‘Swap fiets’. Daarnaast reist hij veel, want dat doet hij graag.
@ease in Maastricht “Iedereen heeft zijn eigen route en uiteindelijk komt het altijd goed!”
“Bij @ease kwam ik in het laatste jaar van mijn studie terecht als stagiaire. Een prachtige organisatie waar goed werk wordt verricht. Ik werk er nog steeds maar nu als vrijwilliger. We werken met een groot aantal vrijwilligers in het Nederlands maar ook in het Engels. Die gespreksvoering doen we trouwens altijd met zijn tweeën. Het kan daarbij gaan over allerlei onderwerpen: stress, eenzaamheid, depressie, onzekerheid, onveilige situatie, drugsgebruik. Alles komt voorbij. Het maakt niet uit waar het over gaat. Het schept geen verdere verplichtingen. Praten met iemand die je verder niet kent kan juist fijn zijn. Je verhaal is veilig bij ons. Er is ook een drukbezochte chatfunctie waar jongeren gebruik van maken. Die wordt goed bezocht. We helpen jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Als je ergens mee zit en onze hulp kunt gebruiken kan je zonder afspraak bij ons terecht (check wel even de openingstijden). Bij @ease kun je anoniem komen praten. Het is gratis en de ervaring leert dat praten helpt. Ik probeer er altijd positief naar te kijken en zeg altijd: “Iedereen heeft zijn eigen route en uiteindelijk komt het altijd goed!” Jongeren weten ons wel te vinden en dat is waar het om gaat.
In de winter is het doorgaans drukker dan in de zomer. @ease is een landelijke organisatie. In Limburg hebben we locaties in Maastricht en Heerlen.”
Heitje 4 Karweitje en de Jongerenchallenge oktober 2022
Het idee werd geboren om vanuit @ease aan de Jongerenchallenge van Burgerkracht Limburg mee te doen. Ons idee was ‘Heitje 4 Karweitje’. Jongeren doen ‘goede dingen’. Iets wat de moeite waard is. Daarmee kunnen ze ook nog eens punten sparen om zelf iets leuks te krijgen, zoals bijvoorbeeld een cadeaubon. Vraag en aanbod zou zich verzamelen in een app: de Heitje 4 Karweitje app. Dat was het oorspronkelijke plan. We wonnen de prijs van maar liefst 2000 Euro. De belangrijkste feedback van die avond deed ons besluiten om het plan enigszins aan te passen: probeer klein te beginnen – apps zijn ontzettend duur – was het advies. Dit advies hebben we ter harte genomen en in plaats van een app zijn we gestart in de setting van een school (kleinschalig). Een app kan in de toekomst altijd nog. Met vier mensen, waaronder stagebegeleidster Deborah, Tim, Rik en ondergetekende, gingen we aan de slag om ons plan verder uit te werken.
Samenwerking met United World Colleges (UWC) Maastricht
We vonden aansluiting bij het United World College (UWC) in Maastricht. Een internationale school en een wereldwijde onderwijsbeweging actief op vier continenten. Ze brengen mensen, landen en culturen samen en streven een vreedzame en duurzame wereld na. Studenten worden geïnspireerd om talenten, idealisme en energie in te zetten voor sociale verandering en willen een betere wereld maken. Zij gaan daarbij op een empathische, verantwoordelijke en actiegerichte manier te werk. Dienstbaarheid en kennis zijn daarbij belangrijk. Veelbelovende en gepassioneerde leerlingen van over de hele wereld worden geselecteerd om het verschil te maken. Samen met deze UWC studenten zijn we begonnen met de ontwikkeling van een maandelijkse kalender met dagelijkse activiteiten rondom gezondheid. @ease organiseert ook met de studenten van het UWC activiteiten rondom welzijn en mentale gezondheid. Studenten bedenken zelf ook challenges. Robbe stuurde zelf een groepje van acht @ease ambassadeurs aan. Zij gaven workshops op middelbare scholen voor hun leerlingen. Bijvoorbeeld: geef iemand een compliment, schrijf een brief aan een dierbare of maak iets lekkers voor iemand. Deze challenges zijn door studenten zelf bedacht en uitgewerkt in een maandelijkse kalender. Denk je mee in de ontwikkeling van deze activiteiten of neem je deel? Dan kun je stickers sparen. Een volle kaart staat garant voor een leuk prijsje (die prijsjes worden dan betaald met het gewonnen geld van de jongerenchallenge). Op die manier bespaar je zelf op kosten voor een extraatje én word je je meer bewust van de mentale gezondheid van jezelf en die van anderen. De workshops hebben goed uitgepakt. Dat is iets om blij mee te zijn. Bovendien horen jongeren op deze manier ook over van het bestaan van @ease en kunnen ze ook als vrijwilliger aansluiten.
Het concept is overdraagbaar en kan blijvend worden gebruikt en verder worden getrokken. Robbe hoopt dat nieuwe stagiaires het plan verder overnemen. Tot nu toe dus op alle fronten succesvol!