Ontmoet Noa, winnares Jongerenchallenge Brunssum

Op 10 en 11 maart organiseerde Burgerkracht Limburg de ‘jongeren challenges’ in Venlo en Brunssum.  Dit jaar moest dat digitaal. Maar dat maakte het niet minder spannend! 

De jury bestond uit gemeenteambtenaren, medewerkers van Burgerkracht Limburg én jongeren uit de deelnemende gemeenten. Ze hadden er nog een hele kluif aan om uit de enthousiaste deelnemers de winnaars te kiezen. Inmiddels zijn de winnaars bekend. De komende vier weken stellen we ze graag aan u voor. Wie zijn deze creatieve denkers? Wat was hun motivatie om mee te doen?

Collega Gaby Visser ging met ze in gesprek.

Leestijd: 4 minuten


foto-winnaar-jongerenchallenge-noa-venlo

Noa Linders is 17 jaar en neemt deel aan het Praktijkonderwijs Parkstad Limburg (PPL) in Heerlen. Het is een beroepscollege. De daadwerkelijke opleiding start volgend jaar. Noa wil graag het kappersvak in. Hierop vooruitlopend werkt ze als stagiaire bij een kapperszaak.

Op 11 maart won Noa de Jongerenchallenge in Brunssum met haar idee ‘Digitaal Jongerenloket’. Het digitale loket is een app die op een snelle manier ondersteuning moet bieden aan jongeren in Brunssum voor diverse problemen. Denk dan aan zaken zoals: 18 jaar worden, problemen thuis, school, werk, seksualiteit, pesten, omgaan met geld, discriminatie en tal van andere thema’s.

 

Van via-via naar een mooi idee!

Via ‘Next Step Perron 045’ – een organisatie die jongeren helpt met vragen over hun toekomst en hulp biedt bij het opbouwen van een netwerk- ontving ze samen met twee vrienden een appje over de ‘Jongerenchallenge’. Ze namen een kijkje en vonden het meteen interessant. Aanvankelijk hadden ze geen concreet plan.

Even speelde Noa met de gedachte om mee te doen met een muziekproject omdat ze viool speelt. Daarna ontstond al snel het gezamenlijke plan om als project een ‘jeugdloket’ op te zetten, het liefst in het gemeentehuis van Brunssum. Door corona ging echter de samenwerking met haar vrienden helaas niet door.

 

Een echte doorzetter

Noa besloot om niet op te geven, maar zélf verder te gaan. Het project veranderde van een ‘jeugdloket’ naar een ‘jongerenapp’. Ze onderzocht de mogelijkheden die dit soort apps kunnen bieden en wat je allemaal kunt oppakken als de app aanslaat. Ze is ervan overtuigd dat jongeren met deze app een goede ondersteuning kunnen krijgen als ze er zelf niet uitkomen.

Noa heeft vroeger veel met problemen te maken gehad. Het heeft haar altijd geholpen om daarover met iemand te praten. Die hulp gunt ze anderen ook. Maar die ‘iemand’ is niet altijd direct voorhanden. De app kan op een snelle manier hulp bieden bij het zoeken naar een daarvoor geschikte persoon.

 

Een multifunctionele app

De mogelijkheden van de app zijn breed. Ze heeft al helemaal in haar hoofd hoe de app er op het scherm uit moet zien. Met veel kleuren. Het moet uitnodigend en prikkelend zijn. Aanspreken en nieuwsgierig maken.

Hoe ziet ze haar app inhoudelijk? In eerste instantie moet er een chat- en belfunctie komen voor verschillende leeftijdsgroepen (van 12 tot 15 jaar en van 15 tot 20 jaar). Er moet ruimte zijn voor ‘Tips en tricks’. Bijvoorbeeld: Vind je het moeilijk om naar een nieuwe school te gaan dan moet je kunnen zoeken op dát onderwerp.

Een kort en duidelijk stappenplan moet worden ingebouwd, zodat je makkelijk kunt volgen wat je moet doen om met je vragen bij de juiste persoon terecht te komen.

Het plan is om hierbij om te werken met vrijwilligers die laagdrempelig en zonder oordeel kunnen helpen. Hierbij wordt gedacht aan ervaringsdeskundigen die zich goed kunnen inleven in situaties van jongeren en die hen duidelijkheid kunnen bieden.

 

Stap voor stap naar app

Wíe de app gaat maken, en hoe de uiteindelijke ‘bemensing’ van de app ingevuld wordt is nog niet bekend. Het zal nog een hele uitdaging worden (er zijn veel thema’s), maar het aangeboden coaching traject helpt daarbij vast. In samenwerking met Perron045, CMWW Brunssum- Onderbanken en Burgerkracht Limburg zal gekeken worden hoe haar idee toekomstbestendig gemaakt kan worden.

Noa had niet verwacht dat ze zou winnen. Alle andere deelnemers waren naar haar mening ‘supergoed’. Waarom de jury uiteindelijk voor haar koos kan ze eigenlijk niet goed uitleggen. Ze waren enthousiast over haar plan. Waarschijnlijk geloven ze, net als Noa, dat jongeren met veel verschillende problemen kampen en gebruik kunnen gaan maken van de app.

De app is ook niet ingewikkeld. Je kunt – als je wil – anoniem blijven en dus op zoek gaan naar oplossingen zonder meteen je identiteit vrij te geven. Dat kan alsnog in een later stadium wanneer er vertrouwen is opgebouwd.

 

Wanneer vindt Noa haar idee een succes?

Het project is gelukt als de app aanslaat onder jongeren, vaak wordt gevonden, gebruikt en op scholen bekend raakt. Dat moet wel technisch meetbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld door te kijken hoeveel mensen de app hebben gedownload of door het toekennen van sterren als je goed geholpen bent. Noa hoopt dat de app begin volgend jaar in gebruik kan worden genomen. Als de app een succes wordt en veelvuldig gebruikt gaat worden zou ze best voor uitbreiding van de app te vinden zijn.

Ze denkt nog na ze over het maken van een spel voor jongeren. Een soort memory waar jongeren van kunnen leren. Wie weet? Het kan nog alle kanten op!