Ontmoet Bram, Rowan en Rowdy, winnaars Jongerenchallenge Brunssum

Op 10 en 11 maart organiseerde Burgerkracht Limburg de ‘jongeren challenges’ in Venlo en Brunssum.  Dit jaar moest dat digitaal. Maar dat maakte het niet minder spannend! 

De jury bestond uit gemeenteambtenaren, medewerkers van Burgerkracht Limburg én jongeren uit de deelnemende gemeenten. Ze hadden er nog een hele kluif aan om uit de enthousiaste deelnemers de winnaars te kiezen. Inmiddels zijn de winnaars bekend. De komende vier weken stellen we ze graag aan u voor. Wie zijn deze creatieve denkers? Wat was hun motivatie om mee te doen?

Collega Gaby Visser ging met ze in gesprek.

Leestijd: 4 minuten


 

‘Be Yourself’: het spel dat uitnodigt om ‘Elkaar te leren kennen en waarbij je jezelf durft te zijn’

Het duurt even om de groep digitaal bij elkaar te krijgen want ze hebben het druk.

Maar wanneer het uiteindelijk toch is gelukt vertellen ze met veel trots en enthousiasme over hún spel, waarmee ze toch maar mooi gewonnen hebben!

Rowdy Dohmen, Bram van Wesel en Rowan Wirtz zijn leerlingen van het Bernardinus College te Heerlen (Havo 2, HAC21). Ze behoren tot de jongste groep winnaars (13-14 jaar) die meedoen aan de Jongerenchallenge Brunssum op 11 maart 2021.

 

Geluk bij een ongelukje

Docent Hannie Hoefnagels stimuleert de jongens om mee te doen met de ‘challenge’. In het begin denken ze dat àlle deelnemers van de challenge een spel moeten presenteren en dat het beste spel kan winnen. Maar dat hebben ze verkeerd begrepen. Hun idee is uniek. De overige deelnemers hebben hele andere projecten, zoals een boek of muziek. De jongens gaan voor het maken van een spel. Zelf hebben ze in de brugklas meegemaakt dat kennis maken met elkaar helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt. Dat moet anders! Ze bedenken zelfstandig het spel ‘Be yourself’ (adviesleeftijd 12 -20 jaar) zonder hulp of sturing van docenten. ‘Het zijn ‘slimme jongens’, vertelt hun leerkracht met trots.

 

Elkaar spelend leren kennen

Het spel kan tot en met 8 personen worden gespeeld en zorgt ervoor dat je op een makkelijke, leuke en snelle manier – niet alleen kennis met elkaar maakt – maar elkaar ook écht leert kennen. Het kan preventief werken bij pesten en intolerantie. Het is de bedoeling dat het spel in de eerste weken van het nieuwe schooljaar wordt gebruikt omdat je dan veel eerder écht contact maakt. Dit wordt de try-out, daarna gaan ze verder ontwikkelen. Kennismaken is level1, daarna volgen er meer levels, waarbij je steeds intiemere vragen stelt en elkaar dus ook beter leert kennen en begrijpen. Je kunt niet lekker achteroverleunen en je gedeisd houden. Je moet wél meedoen! Op deze manier ontdek je snel met wie je een klik hebt en met wie je vrienden wil worden.

Op de vraag of het moeilijk was om zo’n spel te ontwerpen klinkt een volmondig: ‘Nee, helemaal niet’. Ze weten ook al precies hoe het spel eruit gaat zien. Een langwerpig bordspel met drie grote vakken. Van daaruit kom je terecht op kleinere vakken die eruitzien als ‘zure matjes’. Wanneer je hierop komt krijg je een vraag. Beantwoord je deze vraag goed dan krijg je een ‘chocolaatje’ dat symbool staat voor beloning (credits). ‘We bedachten iets waar iedereen blij van wordt: Snoep! Dat idee hebben we uitgewerkt.

 

Onverwachts gewonnen

‘Dat we zouden winnen zagen we totaal niet aankomen! Het was voor ons een complete verrassing.’ Zelf vonden de jongens dat de andere groepen veel beter voorbereid waren. Ze waren onder de indruk van de projecten en dachten: ‘Wij gaan zó hard verliezen!’
Toen het tegendeel waar bleek en ze zelfs unaniem verkozen werden tot winnaars konden ze hun oren niet geloven. De jury was tot hun grote verbazing onder de indruk van het originele idee en hun enthousiaste presentatie. Ze zijn er trots op dat ze hebben gewonnen!

Wat ze verwachten van de aangeboden coaching? Eigenlijk willen ze zoveel mogelijk zélf doen. Deze keer wél met ondersteuning van docenten. Dat lijkt ze het leukste.
De lijntjes op school zijn het ‘kortste’, vult Hannie Hoefnagels aan. 9 Juni is de streefdatum voor de eerste versie.

Het is mooi wanneer het spel dan spel klaar is want dan starten de nieuwe brugklassen en kan het spel meteen worden getest. Als dat stukje gelukt is wordt het spel ook buiten hun eigen school onder de aandacht gebracht.

 

Wanneer is het project geslaagd?

Als het op school en daarna op meer plekken wordt gebruikt of wanneer je het in de winkel ziet liggen! Als je jezelf mag zijn. Immers: ‘be yourself!’

 

Wat zo’n spel moet kosten?

Geen idee. Maar daar komen ze nog wel uit. Een ondernemend drietal dat vást nog van zich laat horen!