17 oktober is de ‘Internationale dag voor uitroeiing van armoede’

Op 17 oktober is de jaarlijkse ‘Internationale dag voor uitroeiing van armoede’. Traditioneel werd deze dag in Limburg afgesloten met een slotconferentie door Burgerkracht Limburg I De Pijler. Dit jaar echter geen slotconferentie, maar een beweging door heel Limburg, met als titel ‘De Smaak van Armoede’.
Burgerkracht Limburg | De Pijler zit met enkele burgerinitiatieven in de aanjagersrol, samen met de Kredietbank Limburg, de Dienst Kerk en Samenleving en de Stichting Lezen & Schrijven. ‘De Smaak van Armoede’ wordt die dag tussen negen en vijf ingevuld doordat burgerinitiatieven, organisaties en vrijwilligersgroepen in heel Limburg samen gaan koken en eten. Van Horst aan de Maas tot Kerkrade worden op marktpleinen en in buurtcentra, kerken en op andere plekken ‘eenvoudige’ maaltijden bereid door burgers in een kwetsbare positie. Zij nodigen inwoners, bestuurders, directeuren en beleidsmakers uit om mee te koken en te eten. Op sommige plekken wordt het eten ook uitgedeeld aan voorbijgangers. Uniek in Nederland.

‘Kookboek’ met verhalen
“Tijdens het bereiden, nuttigen en uitdelen van het eten ontstaan gesprekken,” zegt Rene Suijkerbuijk van Burgerkracht Limburg | De Pijler. “Van mens tot mens, met aandacht en begrip voor kwetsbare burgers die in een minima-situatie en/of een sociaal isolement leven. Voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze dagelijks een warme maaltijd kunnen bereiden, met risico’s voor bijvoorbeeld de ontwikkelingskansen van kinderen. Zo treden we in Limburg gezamenlijk en krachtig op tegen armoede en de gevolgen daarvan. Wij brengen naderhand ook een document uit waarin alle recepten van die dag gebundeld zijn, met een foto-impressie en korte verslagen, belevingen en verhalen.”

Kijk voor een ‘Smaak van Armoede’-activiteit in je woonplaats of regio op
17 oktober op www.depijler.nl