Dag van de mantelzorg

Vandaag is het 10 november: de dag van de mantelzorg. Een dag waarop er extra aandacht is voor een groep onzichtbare helden.

Je zou verwachten dat in 2022 het vanzelfsprekend is dat er aandacht is voor mantelzorgers. Toch zien we dat veel mensen helemaal niet doorhebben dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor hun naaste is vaak zo vanzelfsprekend dat ze er niet bij stilstaan. Veel mensen ervaren ook geen problemen, maar het is goed om als werkgever aandacht te hebben voor medewerkers die hun werk combineren met mantelzorg taken. Vooral om te voorkomen dat het een uitdaging wordt om de mantelzorgtaken te combineren met werk. Vroeg of laat krijgt iedereen er wel een keer mee te maken. Het is belangrijk om oog te hebben en houden voor mantelzorg. Zeker met de huidige ontwikkelingen waarin de neiging bestaat alles bij het netwerk neer te leggen. Er zijn diverse mogelijkheden en regelingen waar je gebruik van kunt maken. 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg en in de zorg is dat zelfs 1 op de 3.

Who Cares
Op dit moment zitten we in de afronding van het project mantelzorg en werk: who cares. Een project dat zich richt op medewerkers in zorgorganisaties die dat combineren met betaald werk. Daar blijkt stap 1 bewustwording creëren te zijn. Uit de diverse gesprekken die Marja Veenstra heeft gevoerd, blijkt dat het bespreekbaar maken en ervaringen met elkaar delen al een groot verschil kan maken. Je bent vaak niet alleen in je gevoel. Veel organisaties investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daar is aandacht voor de balans tussen werk en mantelzorgtaken een onderdeel van. De oplossing kan zitten in regelingen, maar soms ook in de eigen balans en het bewaken van grenzen.

Nog wat feiten op een rij
Wist je dat:

·  1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder in 2019 mantelzorg gaven, dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers

·  830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp aan een naaste

·  9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)

Mantelzorg kan iemand ook veel brengen: Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen.
Mantelzorg is niet aan een leeftijd gebonden. Er zijn ook kinderen die opgroeien met iemand die zorg nodig heeft.