#coronahulp

Het is het hartverwarmend om te zien hoe burgers elkaar massaal helpen tijdens de coronacrisus. In het hele land worden initiatieven opgezet, door jong en oud. Ook in Limburg. 💪🏼

Er wordt van alles ondernomen om elkaar een beetje helpen, een hart onder de riem te steken. Online en offline. Van boodschappen doen voor de buren tot de opvang regelen voor de kinderen van onze zorghelden. En wat te denken van het applaus voor de zorgverleners op 17 maart 2020. We zien samenwerkingen tussen burgers en ondernemers, die – ondanks dat voor velen van hen het werk is stilgevallen – de krachten bundelen. We zien de kracht van mensen die zich belangeloos voor elkaar inzetten. In de straat, in de buurt, in de stad, in de provincie.

Er zijn veel initiatieven. Niet altijd is gelijk duidelijk waar(bij) je voor welke vraag terecht kunt of kunt aansluiten. Burgerkracht Limburg zet er een aantal op een rij. Die rij wordt voortdurend geactualiseerd en uitgebreid.

Ben jezelf actief in een burgerintiatief, of ken je een initiatief dat hier beslist vermeld moet worden? Stuur dan een e-mail naar Brigitte de Vries: brigittedevries@burgerkrachtlimburg.nl

Initiatieven

Om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan kun je in de gemeente Roermond terecht bij de Belbrigade.
https://www.debelbrigade.com/

Synthese Leudal zoekt  mensen die willen meewerken aan een belcirkel. Ben je geïnteresseerd en/of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail.
i.tindemans@synthese.nl

Bibliotheek Posterholt brengt en haalt boeken op aan huis.
https://www.activiteitendebeuk.nl/ophaal-en-bezorgservice-van-de-bieb-i-v-m-sluiting-bieb-tot-6-april-2020/

Stel je vraag over het coronavirus op de Facebookpagina ‘Corona Durf Te Vragen/Helpen I Limburg’.
https://bit.ly/2QIYYJO

Deel je verhaal met de burgemeester. Die oproep doet waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen tijdens de coronacrisis aan de burgers van die stad.
Dat kan via deelhetmetdeburgemeester@heerlen.nl

De luisterlijn is er dag en nacht voor mensen, die hun verhaal kwijt willen en op zoek zijn naar een luisterend oor.
www.deluisterlijn.nl

Inwoners uit Heerlen kunnen met hun hulpvraag terecht bij het vrijwilligersinitiatief  Heerlen Against Corona. Ook kun je er terecht als je vrijwilligerswerk zoekt.
https://heerlenagainstcorona.wordpress.com/

Woon je in of in de buurt van Venray en heb je een (hulp)vraag? Deel die dan op de Facebookpagina ‘Help elkaar ivm het Corona virus Venray’.
https://bit.ly/33MRlHN

De Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg nodigt iedereen uit om telefonisch contact te houden met kwetsbare burgers, waaronder mensen met een beperking. De website van de FGL is op dit moment offline.
Zoek contact via e-mail: info@fgl-limburg.nl 

Kijk voor burgerinitiatieven in Limburg ook op Kiek Limburg van Burgerkracht Limburg en partners.
https://www.kieklimburg.nl

L1 zendt tot 6 april 2020 elke ochtend en speciaal voor ouderen het programma Limburg in Beweging uit, m.m.v. fysiotherapeut Erik Eurelings.
https://l1.nl/limburg-in-beweging/

Ouderen kunnen met hun (hulp)vragen i.v.m. ht coronavirus terecht bij het meldpunt Thuiszorg van KBO en PCOB.
https://www.kbo-pcob.nl/meldpunt-thuiszorg of Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB: (030) 3 400 600.

De dorpsraad van Ell heeft het mELLdpunt ingericht voor dorpsbewoners met eenvoudige en ingewikkelde hulpvragen. Hulpvragen kunnen per e-mail of telefoon worden gemeld, waarna deze worden opgepakt door (een netwerk van) vrijwilligers.
E-mail: meldpunt@dorpsraadell.nl. Telefoon: (0495) 55 23 02.

Burgers in en rond Sittard-Geleen kunnen met hun (hulp)vragen terecht bij Partners in Welzijn.
http://www.piw.nl/

Pharos in Utrecht geeft in begrijpelijke taal uitleg over wat te doen, i.v.m. het coronavirus.
https://www.pharos.nl/coronavirus/

Inwoners uit de gemeente Roerdalen kunnen hun (hulp)vragen en hun (hulp)diensten kenbaar maken en delen via de Facebook-pagina Sociaal Team Roerdalen.

Een goede conditie helpt je om de coronacrisis goed te doorstaan. Studenten van het project Sportmaatje van MAP (Stichting Mens Achter de Patiënt) helpen kwetsbare zieken, ouderen en mensen met een beperking om zo lang mogelijk actief te blijven door met hen te sporten en een praatje te maken.
Weten hoe het werkt of meer informatie nodig? Stuur een e-mail naar sportmaatje@mensachterdepatient.nl

Stichting Lezen en Schrijven in Den Haag heeft een filmpje gemaakt, waarin wordt uitgelegd wat te doen, i.v.m. het coronavirus.
https://www.youtube.com/watch?v=iTowU2s08BU

WeHelpen.nl brengt mensen met een hulpvraag en mensen die willen helpen bij elkaar.
https://www.wehelpen.nl/hulpvraag/hulpvraag-plaatsen/