Iedereen in Limburg kan aan de slag met Positieve Gezondheid, op individueel, groeps- of op organisatieniveau. We stemmen onze werkwijze en middelen af op de doelgroep, zodat het gedachtegoed voor iedereen beschikbaar en bruikbaar is.
De Wmo-raad Sittard-Geleen is van mening dat mensen elkaar nodig hebben en dat een sterke en vitale stad alleen kan worden ontwikkeld op basis van sterke en vitale wijken. In termen van beleid is dit zeker niets nieuws. Hoe zit het echter met de praktijk? Deze vraag houdt de Wmo-raad bezig en dat is de reden om er dit symposium voor te organiseren.
Bekijk het dagprogramma van het Symposium ‘Mensen hebben elkaar nodig’ hier
Op donderdag 12 oktober vindt de Pijlerbijeenkomst ‘terug naar de mens’ plaats in Heerlen. Tijdens deze middag komen er diverse ‘verschilmakers’ aan het woord en sluiten we af met een presentatie van Michelle van Tongerloo. Zij vertelt over haar ervaringen als straatarts.
Vaak zijn we gebonden aan regels en beleid. Maar hoe kunnen we mensen net dat extraatje geven dat ze dan nodig hebben. Zodat ze verder komen? Wil jij weten hoe? Dan is deze lezing interessant jou!
Michelle van Tongerloo deelt haar ervaringen
Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek. Daarnaast is zij zelfstandig straatarts bij de Pauluskerk en de Nico Adriaans Stichting waar ze de kwetsbaarste mensen – vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd – zorg biedt.
Locatie: Luciushof, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen
Kosten: Gratis
Meer informatie over de Pijlerbijeenkomst? Klik hier!
Positieve Gezondheid is het gedachtegoed waarmee je op een nieuwe, verfrissende manier naar (jouw) gezondheid kunt kijken. De kracht ervan is dat je verder kijkt dan jouw aandoening, ziekte of dat wat door omstandigheden niet meer kan. Positieve Gezondheid werpt juist een brede blik op jouw gezondheid, waarbij er aandacht is voor wat jouw leven betekenisvol maakt.
In de workshop motiveren we jou om het gedachtegoed van Positieve Gezondheid eigen te maken en ga je met andere deelnemers écht aan de slag. Onze trainers zorgen voor een fijne sfeer en helpen je Positieve Gezondheid op je eigen leven toe te passen.
Iedereen in Limburg kan aan de slag met Positieve Gezondheid, op individueel, groeps- of op organisatieniveau. We stemmen onze werkwijze en middelen af op de doelgroep, zodat het gedachtegoed voor iedereen beschikbaar en bruikbaar is.
Interesse in deelname aan een workshop Positieve Gezondheid of wil jij een workshop organiseren binnen jouw groep of organisatie? Neem dan contact met ons op!
Locatie: De gastles wordt op locatie of bij ons op kantoor gegeven.
Kosten: In overleg
Meer informatie over de workshop Positieve Gezondheid? Klik hier!
In deze workshop ontdekken deelnemers op een speelse manier hoe ze de participatiematrix kunnen inzetten. Met behulp van de participatiematrix krijgen deelnemers inzicht in hoe, wanneer en welke anderen, zoals buurtbewoners of patiëntengroepen, hun vraag of project kunnen versterken. De workshop duurt maximaal 1,5 uur.
Tijdens deze module komen alle facetten van burgerparticipatie binnen onderzoeksprojecten aan bod. Wat is betekenisvolle burgerparticipatie? Op welke manier kun je handige tools, zoals de participatiematrix of het wervingsprofiel, inzetten om tot betekenisvolle burgerparticipatie te komen? Wat zijn hierin succesfactoren en mogelijke uitdagingen? Praktische tips van een ervaren participant zorgen voor een vertaling naar de praktijk. Deze coachingsmodule bestaat uit 4 à 5 bijeenkomsten.
In de Masterclass wordt dieper ingegaan op de inhoud van betekenisvolle burgerparticipatie en hoe dit in de praktijk kan worden toegepast. Deelnemers nemen hun eigen casus of project mee en kunnen hier vragen over stellen. De Masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten van maximaal 2 uur.
In deze training van drie dagdelen leer je hoe je een zelfregiegroep rond een bepaald onderwerp kan opzetten. Wat is daarvoor nodig? Welke keuzes maak je vooraf? Wat ga je tegenkomen in een groepsproces en wat wordt er van je verwacht? Deze training is op 20, 27 september en 10 oktober van 10:00 tot 12:30 uur. Het is de bedoeling dat je bij al deze momenten aanwezig bent.
Locatie: de precieze locatie en tijd zijn nog niet bekend. Deze worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.
Kosten: deelname aan deze training is gratis.
Meer informatie over zelfregie? Klik hier!
In deze training van drie dagdelen leer je hoe je een zelfregiegroep rond een bepaald onderwerp kan opzetten. Wat is daarvoor nodig? Welke keuzes maak je vooraf? Wat ga je tegenkomen in een groepsproces en wat wordt er van je verwacht? Deze training is op 23 mei, 6 en 20 juni. Het is de bedoeling dat je bij al deze momenten aanwezig bent.
Locatie: de precieze locatie en tijd zijn nog niet bekend. Deze worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.
Kosten: deelname aan deze training is gratis.
Meer informatie over zelfregie? Klik hier!
In deze training van drie dagdelen leer je hoe je een zelfregiegroep rond een bepaald onderwerp kan opzetten. Wat is daarvoor nodig? Welke keuzes maak je vooraf? Wat ga je tegenkomen in een groepsproces en wat wordt er van je verwacht? Deze training is op 13, 27 november en 11 december en vind plaats in de avond. Het is de bedoeling dat je bij al deze momenten aanwezig bent.
Locatie: Sittard, de exacte locatie ontvang je na aanmelding
Kosten: deelname aan deze training is gratis.
Meer informatie over zelfregie? Klik hier!
Ben je bezig met een startend of lopend burgerinitiatief om een maatschappelijk probleem in jouw buurt, straat of dorp op te lossen? Of loop je al een tijdje met een geweldig idee rond? Wil je dit duurzaam oppakken of inzetten en ben je op zoek naar hoe je dit het beste kan doen? In 8 maanden tijd worden 8 startende of lopende initiatieven samengebracht. Onze ervaring leert dat burgerinitiatieven veel voordelen kunnen halen uit kennis en de ervaring van anderen. Het draait hierbij niet om geld. Wij weten dat inspiratie, en handvaten meer effect hebben. Doordat deelnemers van elkaar leren en anderen inspireren, kunnen zij samen met elkaar groeien.
Locatie: Zie het programma voor de actuele locaties. Groeikr8 vindt op meerdere data plaats. Aanmelden kan tot 14 mei 2023.
Kosten: Deelname aan Groeikr8 is gratis.
Meer informatie over Groeikr8? Klik hier!